Afgørelse

Nummer
23/05800

Tidspunktet for opsigelse af gasforsyningen er afgørende for gratis frakobling under Energistyrelsens afkoblingsordning

Sagen drejede sig om forbrugerens mulighed for at benytte Energistyrelsens afkoblingsordning. Forbrugeren opsagde sin gasforsyning med selskabet den 22. april 2023, da han ville skifte varmekilde fra gas til fjernvarme i sin ejendom. Men forbrugeren skiftede først varmekilden fra gas til fjernvarme den 31. juli 2023. Forbrugeren krævede at få dækket selskabets frakoblingsgebyr på 8.200 kr. under Energistyrelsens afkoblingsordning, selvom tilskudspuljen var opbrugt og lukket på opsigelsestidspunktet.

Afgørelse

Nævnet gav ikke forbrugeren ret i, at han kunne få dækket et frakoblingsgebyr på 8.200 kr.

Nævnet mente, at det var datoen for, hvornår forbrugeren opsagde sin gasforsyning, der talte og ikke datoen for, hvornår forbrugerens skiftede varmekilde i sin ejendom. Forbrugerens opsigelse af gasforsyningen var sket i en periode, hvor Energistyrelsens tilskudspulje var opbrugt og lukket, og forbrugeren kunne derfor ikke få en gratis frakobling.

Sagsresumé

Den 22. april 2023 opsagde forbrugerens sin gasforsyning med selskabet via selskabets hjemmeside.

Forbrugeren fik samme dato en kvittering af selskabet, hvori det bekræftede modtagelsen af forbrugerens opsigelse.

Det fremgik af selskabets bekræftelse, at forbrugeren var ejer af ejendommen på forbrugsadressen, at forbrugeren overgik til anden opvarmning end gas, at frakoblingen kostede 8.200 kr., og at forbrugerens opsigelse var gensidigt forpligtende for selskabet og forbrugeren og ikke kunne fortrydes. Endelig fremgik det af bekræftelsen, at forbrugeren havde underskrevet opsigelsesformularen på selskabets hjemmeside med sit MitId.

Den 2. maj 2023 oplyste forbrugeren til selskabet, at han havde modtaget en nyhedsmail fra selskabet, hvoraf det fremgik, at selskabet åbnede for en ny tilskudspulje pr. 10. maj 2023. I den forbindelse var forbrugeren blevet bekendt med, at ansøgning om tilskud fra puljen skulle ske sammen med opsigelsen af gasforsyningen. Forbrugeren kunne derfor se, at han havde lavet en stor fejl, da han havde opsagt sin gasforsyning den 22. april 2023 med virkning fra den 31. juli 2023 i den tro, at der kunne søges om tilskud ved en eventuel genåbning af tilskudspuljen. Forbrugerens ønskede derfor at fortryde sin opsigelse.

Den 3. maj 2023 oplyste selskabet til forbrugeren, at det fremgik af forbrugerens kvittering for opsigelse af gasforsyningen, at opsigelsen ikke kunne fortrydes, og at der på tidspunktet for opsigelsen ikke var tilskud til frakobling af gassen. Selskabet kunne derfor ikke annullere forbrugerens opsigelse.

Da parterne ikke kunne blive enige, klagede forbrugeren til nævnet den 6. juli 2023.

Læs hele afgørelsen 23/05800